Onze oplossing

Onze oplossing

 

Mensenhandel voor de seksindustrie is een vorm van moderne slavernij. Slachtoffers – onder wie bijna 2 miljoen minderjarigen - worden gedwongen te werken in de seksindustrie. Het is seksueel geweld voor winst. Deze nachtmerrie van gedwongen prostitutie kan groeien doordat kwetsbare kinderen en vrouwen niet worden beschermd door de wetten in hun land.

Het verhaal van Suhana

 

"Het is te gemakkelijk de oorzaak van deze misdaden alleen bij armoede te leggen. Hiermee wordt mensenhandel namelijk een probleem waar wij weinig aan lijken te kunnen doen. Ik ben ervan overtuigd dat armoede slechts een van de factoren is die mensen kwetsbaar maakt om slachtoffer te worden van mensenhandel. Mensenhandel bestaat nog steeds omdat er nog geen effectief juridisch systeem is in mijn land.”

- Maatschappelijk werker IJM

De feiten
  • Wereldwijd worden er bijna 2 miljoen kinderen gedwongen te werken in de seksindustrie

  • Mensenhandel voor de seksindustrie is een zeer winstgevende criminele activiteit. Wereldwijd gaat er circa 32 miljard dollar in om.

 

Begrijp het probleem

De meeste slachtoffers van mensenhandel komen uit arme gezinnen. Arme meisjes, jongens en vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor de valstrikken van mensenhandelaren omdat hun economische omstandigheden hen (of hun ouders) meer bereid maakt risico’s te nemen. Ze zijn dus sneller bereid in te gaan op een zogenaamd aanbod voor werk of een huwelijksaanbod, naar een andere plaats of ander land te verhuizen of andere bedrieglijke technieken van de mensenhandelaren te geloven.

Eenmaal verhandeld, hebben slachtoffers dagelijks te maken met geweld en bedreigingen. Naast voortdurend verkracht te worden, worden kinderen en volwassenen in de sekshandel psychisch mishandeld door hun eigenaren, pooiers en klanten. Bevrijde cliënten van IJM vertelden dat zij werden geslagen met stokken, knuppels, elektrische draden en metalen staven. Hen werd drugs toegediend en ouders werd gedwongen naar het misbruik van hun kinderen te kijken. Ook lopen zij groot risico besmet te raken met HIV/AIDS en andere seksueel overdraagbare ziekten.

Mensenhandel voor de seksindustrie is een wereldwijd fenomeen, maar komt het meest voor in landen met zwakke rechtssystemen, waar daders weten dat de kans klein is dat hun misdaden zullen worden bestraft. Het goede nieuws is dat omdat hun misdaad gedreven wordt door geld, de daders afhaken wanneer wetten wel worden gehandhaafd. Wanneer de kans groter wordt dat zij gevangen worden gezet en hoge schadevergoedingen moeten betalen aan hun slachtoffers, vinden de daders het geld steeds minder waard om het risico te lopen te worden opgepakt.

 

Onze reactie
Slachtoffers bevrijden
Slachtoffers bevrijden
Wij onderzoeken wie er onschuldig worden vastgehouden zonder dat er bewijsmateriaal tegen hen is, onderzoeken de zaak om hun onschuld te bewijzen en vertegenwoordigen slachtoffers in de rechtbank om ervoor te zorgen dat zij vrijkomen en kwijtschelding krijgen van de valse beschuldigingen tegen hen.
Slachtoffers bevrijden
18.000 + verlost van onderdrukking sinds 2004
Criminelen laten berechten
Criminelen laten berechten
We doen onderzoek in de zaak, helpen criminelen te arresteren en ondersteunen in de rechtszaak tegen de verkrachters van kinderen en andere verdachten van seksueel misbruik.
Criminelen laten berechten
770 + criminelen veroordeeld voor geweld tegen armen sinds 2004
Levens herstellen
Levens herstellen
Voor iedere cliënt maken wij een nazorgplan, waarin we samenwerken met geweldige nazorgtehuizen. We bieden trauma counseling en helpen bij het vinden van een goede school of geschikt werk.
Levens herstellen
4000 + overlevenden krijgen nazorg
Rechtssysteem versterken
Rechtssysteem versterken
Wij geven trainingen en coaching aan politie, rechters, medici en andere professionals en pleiten voor verbetering van rechtssystemen om ervoor te zorgen dat zaken worden gehoord en slachtoffers worden beschermd.
Rechtssysteem versterken
Case studie: daling van 79% van kinderen in de sekshandel in een stad
Meer informatie

 

IJM Factsheet Mensenhandel

Sex Trafficking, Law Enforcement and Perpetrator Accountability (PDF)
Door IJM VP of Government Relations & Advocacy Holly Burkhalter

Eerder gepubliceerd in de Anti-Trafficking Revue, Issue 1, Juni 2012.

 

« naar overzicht

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden