Onderzoek Cambodja

Onderzoek Cambodja

Cambodja: nieuwe studie laat grote vooruitgang zien in strijd tegen handel van kinderen in de seksindustrie

 In het begin van deze eeuw bleek uit een onderzoek van de Cambodjaanse overheid dat het percentage kinderen in de seksindustrie in de stad Phnom Penh 30 procent was. Cambodja werd wereldwijd gezien als dé plaats waar kinderen onder de vijftien werden verhandeld voor seks. In een documentaire die het Amerikaanse nieuwsprogramma Dateline in samenwerking met IJM maakte, konden wij zien dat kinderen van slechts 6 jaar jong openlijk aan toeristen werden aangeboden. De politie was in die tijd niet actief tegen de strijd tegen mensenhandel. Daders werden niet gearresteerd en in de rechtbank ter verantwoording gehouden. Slachtoffers werden genegeerd en zelfs als schuldige van het probleem aangewezen. Er was maar weinig hoop dat het juridisch systeem in Cambodja de handel in kinderen zou aanpakken. Ook waren en vrijwel geen nazorgtehuizen voor slachtoffers waar zij konden worden opgevangen.


Maar dit hartverscheurende beeld van een gebroken rechtssysteem waarin jonge meisjes openlijk in de seksindustrie te koop worden aangeboden, geeft niet langer weer wat de situatie in Cambodja is.


IJM deed in 2015 uitgebreid onderzoek naar het aantal minderjarige slachtoffers in drie grote commerciële seksindustrieën in Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. Het aantal minderjarigen bleek gedaald tot 2.2 procent en kinderen onder de vijftien zelfs tot 0,1 procent. Dit betekent dat sinds IJM drie jaar geleden een onderzoek deed, er 73 procent minder kinderen in de seksindustrie worden misbruikt.

 

'De plaag van handel in kinderen voor de seksindustrie is drastisch afgenomen'

 

Ondanks dat er nog veel moet gebeuren, blijkt hieruit dat het partnerschap van tal van organisaties, individuen en overheden van zowel Cambodja als andere landen in de afgelopen jaren haar vruchten heeft afgeworpen. De plaag van handel in kinderen voor de seksindustrie is drastisch afgenomen.

Niet alleen is het aantal kinderen in de seksindustrie afgenomen, ook heeft de overheid van Cambodja haar capaciteit om mensenhandel tegen te gaan, uitgebreid. Politie en rechtbanken worden getraind, criminelen worden in de rechtbank ter verantwoording geroepen voor hun misdaden, de landelijke politici pakken hun verantwoordelijkheid op, wetten worden aangescherpt, nazorgtehuizen worden beter toegerust slachtoffers professioneel op te vangen en te begeleiden.


Op veel gebieden is er zeker nog verbetering nodig – zoals meer trainingen aan wetshandhavers en een gedegen aanpak in meer buitengebieden van Cambodja, minder juridische belemmeringen voor undercoverwerk, duidelijke regels over toelaatbaar bewijsmateriaal, betere zorg voor getuigen, een protocol voor uitzetting van buitenlandse daders en het zekerstellen van voldoende budget voor politie en diverse overheidsinstanties die zich met mensenhandel bezighouden.

Met de ondersteuning van internationale overheden en tientallen organisaties, waaronder IJM, heeft de Cambodjaanse overheid zich ten doel gesteld de aanwezigheid van kinderen in de seksindustrie helemaal tot een eind te brengen en om het rechtssysteem in elke provincie in het land effectiever te maken in de strijd tegen mensenhandel.

Er is nog werk te doen en ook andere schendingen van mensenrechten vragen nog om onze aandacht, maar vandaag de dag is Cambodja een veiligere plaats voor jonge meisjes. Deze vooruitgang bewijst dat ook de armsten beschermt kunnen worden door de wetten in hun land.

 

Maak kennis met de helden die deze verandering mogelijk maakten:

 

Christa Sharpe
Oud-veldkantoor directeur, IJM Cambodja

"Enthousiaste regeringsambtenaren zijn hard aan het werk. Hun voortdurend handelen, in samenwerking met de maatschappij, heeft in de afgelopen tien jaar geleid tot een verbazingwekkende daling in het aantal minderjarigen die werd verkocht voor de seksindustrie.
Duizenden meisjes en vrouwen zijn gered en duizenden mensenhandelaren zijn aansprakelijk gesteld. De bewegingsrichting in Cambodja is veranderd. Wat jaren geleden onmogelijk leek, is nu mogelijk geworden."

 

H.E. Chou Bun Eng
Staatssecretaris, Ministerie van Binnenlandse zaken
Vicevoorzitter, Nationaal Comité tegen Mensenhandel

Verandering in Cambodja zou nooit mogelijk zijn geweest zonder een krachtige regeringspositie in de pogingen om mensenhandel aan te pakken. Het daadkrachtige en gepassioneerde leiderschap van Hare Majesteit Chou Bun Eng helpt om de regeringsministeries van Cambodja te verenigen met de rurale gemeenschapsleiders en de non-gouvernementele organisaties om te crisis als een verenigd front tegemoet te treden.
"Aan het begin van de 21ste eeuw, zagen we dat 20 tot 30 procent van de mensen in de seksindustrie tieners en minderjarigen waren. In die tijd deden de overheid en de politie overvallen om druk uit te oefenen op de bordelen. Hoewel we ons best deden, leek ons ingrijpen onvoldoende effect te hebben. Alleen krachtige samenwerking, samen recht op ons doel af, heeft ons geholpen om voortgang te boeken in het oplossen van het probleem. We zijn heel erg trots omdat we een enorme verandering hebben bewerkstelligd, van het hoge percentage kinderen in de seksindustrie 14 jaar geleden tot nu. Ik ben ontzettend blij dat de regering zo bereid is om mensenhandel te bestrijden en om kinderen als onze prioriteit te stellen."Lim Tith
Landelijk Project Coordinator, UN-ACT

"Het rechtssysteem is ontzettend verbeterd. Als de situatie verder was gegaan zoals voorheen, denk ik dat dat zo verschrikkelijk zou zijn geweest voor Cambodja en voor de wereld. Veel geld is geïnvesteerd en veel middelen zijn ingezet, en als dingen bij het oude zouden zijn gebleven, waren we erg teleurgesteld geweest. Maar we zouden trots kunnen zijn. Mensenhandel in de seksindustrie, met name van kinderen, is afgenomen. Er is nog steeds werk te doen, maar dit is een groot succes voor Cambodja."
Lim Tith en leiders van de Verenigde Naties hebben het probleem van mensenhandel aangepakt door de toonaangevende rol van beleidsverandering, toename van regeringsmacht, en het leiden van samenwerking tussen belanghebbenden. Cambodja heeft haar voornaamste mensenhandelwet in 2008 hervormd, en heeft nu duidelijke omschrijvingen voor de misdaad en zware veroordelingen voor overtreders. De regering van Cambodja heeft haar verantwoordelijkheid opgenomen in de strijd tegen mensenhandel in de seksindustrie, en inspireert nu afdelingen van de Verenigde Naties en plaatselijke NGO's in hun visie in de strijd.

 

 

Generaal Pol Phie They
Directeur van Cambodja's Nationale Jeugd Beschermingspolitie tegen Mensenhandel

Om een misdaad als handel in kinderen in de seksindustrie aan te pakken, moeten er rigoureuze stappen gezet worden om gewelddadige misdadigers ter verantwoording te roepen. Generaal Pol Phie They ging elke nieuwe uitdaging aan zoals die zich voordeed en is bezig om zijn politie eenheden op een strategische manier te versterken. Ze zijn erin geslaagd om gewelddadige bordelen te sluiten, ze hebben duizenden slachtoffers gered, en hebben honderden mensenhandelaars en pooiers ervan weerhouden om kinderen kwaad te doen.
"Ons hart is om het land te beschermen - om ervoor te zorgen dat er veiligheid en sociale gerechtigheid is - door alle inwoners te verzekeren van rechten en vrijheid, en om ervoor te zorgen dat alle inwoners zich bewust zijn van de gevaren van mensenhandel, uitbuiting en onderdrukking en hier vrij van zijn.
De daders zullen dan misschien nog listiger worden, maar wij hebben onze wil en onze verantwoordelijkheid om tegen ze te blijven vechten."

 

 

 

Helen Sworn
Oprichter en Internationaal Directeur, Chab Dai Coalitie

Gedurende de jaren rond de eeuwwisseling hebben non-gouvernementele organisaties in Cambodja moeite gehad om de crisis van kinderen verwikkeld in de seksindustrie bij te houden en het groeiende aantal overlevenden die hulp nodig hadden.
De Chab Dai Coalitie, geleid door Helen Sworn, heeft deze belanghebbenden net op tijd weten te verenigen. Ze hebben geholpen om de verschillende organisaties bijeen te brengen en toe te rusten en om samen met de regeringsleiders effectief en doordacht te reageren op deze mensenhandel, met name op het gebied van preventie en nazorg.
"Voor jaren voelde dit als een lange, donkere tunnel. Ik zie nu de hoop, het licht, doorkomen. Wanneer ik politie en de regering zie opstaan, en ze hoor zeggen dat sekshandel niet acceptabel is, stemt me dat hoopvol; niet alleen op dit gebied maar het geeft me een grotere hoop voor Cambodja. Het betekent niet dat Cambodja geen uitdagingen meer heeft - we hebben nog een lange weg te gaan - maar kijk eens hoe ver we zijn gekomen in de afgelopen 15 jaar."

 

 

Kapitein Keo Rattana
Plaatsvervangend afdelingshoofd, Phnom Penh Jeugd Beschermingspolitie tegen Mensenhandel

Jaren geleden werd de politie in Cambodja door iedereen beschouwd als ineffectief, ongetraind en corrupt. Maar vandaag de dag heeft een nieuwe generatie van politieofficieren tegen mensenhandel zoals Kapitein Keo Rattana zijn training opgepakt en indrukwekkende stappen gezet in de strijd tegen mensenhandel in hun land. Met trots en visie oefenen ze hun beroep uit om de wet door te voeren om mensen te beschermen tegen mensenhandel en andere gewelddadige misdaden.
"Ik hoop dat alle mensen in het hele land zich bewust zullen worden van de wet en samen de wet implementeren. Als we samen de wet begrijpen, kunnen we mensenhandel voorkomen en de kop indrukken. We moeten als een team samenwerken, want hoewel we als politie de vaardigheden en middelen hebben, zullen we niet in staat zijn om in ons eentje succes te boeken."

 

 

 

 

Oeun Sienglai

Voorganger en Gemeenschapsvoorlichter

"Mensen hier in de plattelandsgebieden zijn vaak niet op de hoogte van de gevaren van mensenhandel en kindermishandeling. Voordat de IJM trainingen aanbood, wist ik helemaal niet dat dit soort geweld bestond - ik dacht niet dat mensen in staat zouden zijn om dat kinderen aan te doen. Ik was als eerste aangeraakt en veranderd. Nu wil ik dat andere volwassenen veranderen... Het is net als de invloed van de regen; één druppel water heeft veel effect in de kringen die er omheen ontstaan."
Toegerust door IJM en andere organisaties, kunnen leiders zoals Oeun Sienglai aan families in het hele land onderwijs geven over uitbuiting en kindermishandeling. Als voorganger en persoon die de gemeenschap in beweging zet, helpt zij honderden ouders om hun kinderen te beschermen - zoals de achtjarige Dany - tegen de leugens en listen van mensenhandelaren en verkrachters.

 

 

 

You Sopheak
Directeur, Afdeling Sociale Zaken, Veteranen en Jeugd

"Een paar jaar geleden in 2011-2012, in dit park bij Wat Phnom, waren er veel kinderen die in de prostitutie kwamen en die sexueel mishandeld werden. De meeste van hen waren straatkinderen die door buitenlanders werden gelokt. Nu is dat aantal verlaagd, dankzij ons werk. We hebben veel gedaan aan preventie en hebben slachtoffers gered en hen verwezen naar opvanghuizen voor rehabilitatie. Zoals je kan zien is het totaal anders dan voorheen."
In de eerste jaren van 2000, had de sociale dienst in Cambodja moeite om kinderen in de prostitutie waar ze weren verhandeld en uitgebuit te herkennen en te helpen. Vandaag de dag kunnen kinderen die gered zijn opgevangen worden door behulpzame maatschappelijk werkers zoals You Sopheak en een robuuste nazorgsysteem.
Deze leiders verbeteren hun vaardigheden, pleiten voor meer mensen die hun werk doen en werken hard om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien, herstellen van hun trauma's en zich weer in vrijheid kunnen ontwikkelen.

 

 

Kor Vandy
Vicevoorzitter, Phnom Penh Eerste Gerechtshof

Cambodjaanse rechtbanken hadden voorheen moeite om de wet tegen mensenhandel te handhaven. Doordat de rechtszaken niet gedegen werden uitgevoerd, konden criminelen de armen blijven misbruiken met straffeloosheid. Maar vandaag de dag zijn de rechtbanken, rechters en openbare aanklagers adequater, beter opgeleid en kindvriendelijker dan 10 jaar geleden en worden mensenhandelaars eindelijk verantwoordelijk gehouden.
"Het aantal kinderhandelaars is drastisch gedaald vanwege de zware straffen. De wet in Cambodja om mensenhandel te bestrijden is nu uitgebreid. Bovendien zijn de politie en officieren van justitie die de onderzoekprocedures leiden zijn nu meer verfijnd.
Tegen criminelen die misdaden willen plegen in Cambodja wil ik zeggen: het is niet zo makkelijk als ze zouden kunnen denken."

 

 

 

Sek Saroeun
Directeur van Juridische zaken, IJM Cambodja

Cambodja's transformatie vertelt het verhaal van duizenden individuele levens die zijn veranderd in de afgelopen twintig jaar. Sek Saroeun werkte onlangs als DJ in Martini Pub, een populaire bar waar meisjes werden misbruikt en verkocht voor seks. Hij zag de benarde situatie van deze vrouwen en begreep dat hij in actie moest komen. Tegenwoordig is hij een vooraanstaand advocaat bij International Justice Mission, en helpt honderden overlevenden om gerechtigheid te bewerkstelligen en te zorgen dat mensenhandelaars worden veroordeeld voor hun misdaden.
"Als door Phnom Penh loop, zie ik dat er meer ontwikkeling is in de stad; in de gebouwen, de straten, de restaurants en in alle mensen. Ook in de rosse buurten zie ik veranderingen. Vergeleken met tien jaar geleden is het nu heel moeilijk om minderjarigen te vinden in die plaatsen. Ik kan zien dat het veiliger is voor onze kinderen en ik voel me zeer bevoorrecht om een deel van deze verandering zijn."

 

 

 

Lyna

Het grootste getuigenis van de verandering in Cambodja is die van de mensen zelf die mensenhandel overleefd hebben. Veel van deze jonge vrouwen hebben jaren van trauma overwonnen en stonden moedig op voor gerechtigheid .
Toen ze 12 jaar oud was, zette Lyna* zich over haar angsten heen en getuigde moedig in de rechtbank, om uiteindelijk haar mensenhandelaar veroordeeld te zien worden tot 11 jaar gevangenisstraf.
"Ik ben trots op mezelf dat ik me heb uitgesproken, want ik weet dat het andere kinderen zal helpen om ook veilig zijn. Mijn droom is dat ik iemand zal worden, en dat mijn getuigenis kan helpen zodat levens van anderen kunnen veranderen."
"Ik dank iedereen die helpt om de mensenhandel te stoppen; ik ben dankbaar dat ze het op hun hart hebben om alle slachtoffers te helpen. Vanwege hun liefde kunnen onze levens veranderd worden."

* Een pseudoniem is gebruikt vanwege veiligheidsredenen.


- Download hier de samenvatting van het onderzoek

- Download hier meer FAQ's over Cambodja

- Download hier het persbericht

 

Zie het verhaal van Lyna die werd bevrijd uit de sekshandel.

Zie het verhaal van Sek Saroeun, die werkte als dj in een nachtclub waar kinderen werden verhandeld voor seks en die nu advocaat is van IJM en het in de rechtbank opneemt tegen mensenhandelaren.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden