Slaaf op zijn achtste

07 september 2015


Slaaf op zijn achtste.

De titel van een boek over slavernij in de negentiende eeuw, denkt u?
Helaas niet. Dit is de titel boven een blog van IJM waarin verteld wordt over Mallesh, een achtjarige jongen die op een rozenkwekerij werkte. Handen vol littekens hield hij eraan over. Over de littekens op zijn hart, hebben we het dan nog niet gehad.

Medewerkers van IJM speelden een rol bij zijn bevrijding en ook bij de begeleiding daarna. Tegenwoordig schrijft Mallesh graag verhalen en studeert hij ijverig om zijn toekomst vorm te kunnen geven.

“Wil je meewerken aan een project om het verhaal te vertellen van kinderen zoals hij?” werd me gevraagd. Ik hoefde niet lang na te denken. De film leef58 had al eerder een onuitwisbare indruk bij me achtergelaten. Een jongetje, samen met zijn familie, werkend in een steengroeve. Een leven lang gebonden vanwege een oneerlijke schuldenregeling. Lange werkdagen. Geen school. Geen tijd voor vriendjes. Geen hoop. Geen dromen.

Geen toekomst.

Slavernij. Het gebeurt. Ook nu. In onze tijd. En dat verhaal moet verteld worden.
Om die reden heb ik me verdiept in India, want daar spelen onze verhalen zich af. Maar tegelijkertijd heb ik me verdiept in onze eigen rol hierin. Die goedkope bos bloemen, wordt tenslotte aan ons verkocht. Of dat shirtje voor maar 3,99. Hartstikke leuk toch?

Het is een zoektocht die begint bij mezelf. Eerlijke kleding is een stap. En eerlijk voedsel.

En een eerlijk verhaal dat ook gaat over onze eigen verantwoordelijkheid.


Tekst: Lisette van de Heg

Lisette is een van de auteurs van deze Freedom Challenge van Schrijvers voor Vrijheid

comments powered by Disqus

Realisatie: WebNL | Copyright 2018 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden