Lizette: ‘Ik wil iets doen voor de mensen die geen vrijheid hebben.’

05 december 2017

Je kunt vanuit Nederland betrokken zijn bij de strijd tegen moderne slavernij. Je kunt echter ook je koffers pakken om een jaar lang op een veldkantoor van International Justice Mission te werken. Dat laatste deed Lizette Vosman (33), tot voor kort ‘legal fellow’ op het veldkantoor van IJM Delhi, India. Hiervoor zegde ze een baan als strafrecht- en mensenrechtenadvocaat op. ‘Ik wilde ervaren hoe het was om aan de andere kant van het recht te staan, in plaats van enkel verdachten te verdedigen.’


Via een oud-collega van haar kwam ze in aanraking met het werk van IJM, die haar al op het Fellowship-programma wees. De manier waarop IJM werkt, sprak haar erg aan: ‘Het juridisch systeem veranderen en arme mensen zo beschermen tegen geweld. Ik geloof in die visie,’ zegt ze. In eerste instantie boekte ze echter een enkeltje Zuid-Azië om te gaan reizen. De deadline voor het solliciteren was al voorbij, maar toch waagde ze het erop. Na een aantal maanden hoorde ze wat van IJM en had ze een sollicitatiegesprek.
India
Tijdens het gesprek werd aan haar gevraagd naar welk veldkantoor ze zou willen. ‘Naar elk veldkantoor, maar niet naar India,’ was haar antwoord. ‘Mijn beeld was dat India heel vrouwonvriendelijk is en dat ik de vrijheid die ik destijds bij het reizen voelde, op zou moeten geven,’ zo legt ze uit. Toen bleek dat ze juist een veldkantoor in India voor haar in gedachten hadden. Ze ging toch. Het bleek minder erg dan ze dacht.


‘Het is heel bijzonder om te wonen en te werken in een heel andere cultuur,’ zegt Lizette. ‘Ook vind ik het bijzonder om de gedrevenheid van mijn collega’s te zien. Er zijn miljoenen slaven in het land en toch geloven ze dat ooit de slavernij hier uitgeroeid zal zijn. Ook hebben ze vaak tegenslagen te verwerken. Het zou soms zo kunnen zijn dat ze lang reizen per vliegtuig en auto om bij een rechtszaak te zijn, waarna de rechter besluit om niet op te dagen. Je hebt veel geduld en een lange adem nodig. Ik bewonder mijn collega’s voor hun doorzettingsvermogen.’
Het kantoor in Delhi is uniek: ze doen zelf geen zaken, maar werken samen met partnerorganisaties. Deze trainen ze in het identificeren van gedwongen arbeid, het bieden van rehabilitatie aan slachtoffers en in het aanspannen van zaken tegen eigenaren van o.a. steenfabrieken die zich aan gedwongen arbeid en mensenhandel schuldig maken. Ook houden ze zich bezig met ‘advocacy’ en trainen ze daar de partners in.
‘Ikzelf was onderdeel van het juridisch team,’ vertelt Lizette. ‘Ik ondersteunde de advocaten in hun werk. Ik deed veel juridisch onderzoek en ik heb ondermeer een draaiboek geschreven voor nieuwe advocaten of voor andere veldkantoren als ze het model van Delhi willen overnemen.’


Vrijheid
Het thema ‘vrijheid’ vindt ze erg belangrijk. ‘Het woord “vrijheid” is voor mij zo groot en gewoonlijk sta je er niet bij stil dat vrijheid zo belangrijk is en dat wij zoveel vrijheid genieten. Ik houd veel van reizen en van het maken van mijn eigen keuzes. Ik wist niet dat er vandaag de dag nog zoveel slaven zijn die uiteraard geen vrijheid hebben. Dat raakte mij en daar wilde ik iets tegen doen. Daar wil ik tegen vechten.’
Als je bent geroepen en het onderwerp je raakt en je denkt dat je je kennis en talenten zou kunnen inzetten in het veld, is het een heel mooie mogelijkheid om je steentje bij te dragen,’ vertelt Lizette. ‘Het is een enorme verrijking om een jaar lang in een andere cultuur te wonen. Je leert ontzettend veel en leeftijd maakt niet uit.’


Meer lezen over de ervaringen van Lizette? Ze houdt een blog bij op www.lizettevosman.com

Jeroen Troost

Vrijwilliger afdeling Communicatie

blogs van Jeroen Troost
comments powered by Disqus

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden