Levensveranderend werk

19 juni 2017

Slaven worden bevrijd, levens worden hersteld en samenlevingen veranderd! Het werk dat IJM mag doen, is levensveranderend. Ik vind het dan ook een eer dat ik sinds februari mocht stagelopen bij IJM om een steentje bij te dragen aan het werk en tegelijkertijd ook zelf meer mocht leren.


In de maanden dat ik stage liep, heb ik ontzettend veel mogen horen en zien van wat de organisatie doet. Ik heb mensen mogen ontmoeten en mogen spreken over wat zij voor het werk van IJM doen. Van het maken van kunst tot preken in kerken, van het maken van rokjes tot het geven van gastlessen op scholen; er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om bij te dragen in de strijd tegen onrecht. Al die manieren waarop mensen hun talenten kunnen inzetten, vind ik ontzettend gaaf. Ze zetten letterlijk hun energie en tijd in om in opstand te komen tegen onrecht.
Door hun tijd en energie groeit de bewustwording voor het werk van IJM in Nederland én wordt er natuurlijk geld opgehaald om het werk mogelijk te maken. Op die manier worden mensenlevens veranderd. Wat ik ook prachtig vind, is dat het heel stiekem zorgt dat ervoor dat je ook zelf verandert. Om voor mezelf te spreken; natuurlijk heb ik kennis en vaardigheden via mijn stage opgedaan. Maar daarnaast ben ik ontzettend geïnspireerd door wat ik las en wie ik ontmoette, is mijn geloof verdiept en is mijn bewustzijn gegroeid voor al het onrecht in de vorm van slavernij wat nog dagelijks plaatsvindt.
Ik realiseerde me immers ook des te meer dat dat onrecht niet verdwijnt als niemand er tegen opstaat. Wat je dus doet, doét er toe. Of het nu in de vorm van geld geven, spreken of stage lopen is.

‘Verander de wereld, begin bij jezelf,’ zeggen ze. Dat klopt. Maar juist door proberen bij te dragen aan een rechtvaardigere wereld, verander je zelf ook. Je wordt meer gericht op de mensen om je heen. Je krijgt een grotere gedrevenheid om tegen onrecht in opstand te komen.
‘Verander de wereld, en je verandert zelf een beetje mee.’

Jeroen Troost

Vrijwilliger afdeling Communicatie

blogs van Jeroen Troost
comments powered by Disqus

Realisatie: WebNL | Copyright 2018 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden