Dat soort

03 november 2014


De manier om een persoon wat aan te doen, is door ze niet te zien als een mens, maar als die 'ander'. Of 'dat soort'. Dit werkt zowel actief als passief. We kunnen iemand gericht iets aan doen, zeg geweld. We kunnen ook toestaan dat mensen iets wordt aangedaan, door onze ogen te sluiten, ons af te wenden en hardop of in gedachten aan hen te refereren als 'dat soort'. Dat soort mensen steken zichzelf in schulden. Dat soort mensen ondernemen zelf geen actie. Dat soort komt altijd in de problemen...

Maar zo slecht zijn wij toch niet, dat we dat denken? Soms weten we oprecht niet hoe we verandering moeten brengen, of worden we in slaap gesust door onze eigen luxe waar we aan gewend zijn geraakt. Zij zijn vast ook wel gewend geraakt aan hun situatie.

'Misschien is het tijd dat 'ons soort' ontwaakt'


Daar wen je namelijk aan, het dragen van kilo's stenen op je hoofd onder het toeziend oog van je slavendrijver. Daar wen je aan, 15 keer verkracht worden per dag in een vies bordeel.
Je moeder deed het ook al toch?
Daar wen je aan, 18-20 uur per dag werken. Daar wen je aan, je baby voeden terwijl je door moet werken om je quotum te halen.

Want dat soort heeft geen heimwee naar huis, dat soort mannen hebben geen 8 uur slaap per nacht nodig, dat soort vrouwen kennen geen lichamelijk ongemak.

Misschien is het tijd dat 'ons soort' ontwaakt. Dat we onrecht in de ogen kijken - en de mensen die lijden onder onrecht in de ogen kijken. Dat we bedenken dat onze ene handeling de menselijke waardigheid van de ander herstelt. Want zo machtig zijn wij.

Caroly Houmes

Directeur

blogs van Caroly Houmes
comments powered by Disqus

Realisatie: WebNL | Copyright 2018 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden