Recht voor slachtoffers mensenhandel

zaterdag 22 oktober 2016

CEBU, DE FILIPIJNEN – Twee mensenhandelaars werden veroordeeld in een strafzaak die drie jaar geleden zijn aanvang kende. Tien jonge vrouwen, onder wie enkele meisjes van 15 jaar, werden toen bevrijd uit een bar waar ze gedwongen werden tot prostitutie.

‘Veroordelingen zijn een symbolische medaille voor het behaalde succes in een rechtszaak, maar de veranderde levens van de cliënten die we bijstaan vormen de echte prijs. Het voorrecht deze dingen van dichtbij te mogen meemaken, maakt ons steeds weer dankbaar onderdeel te zijn van deze missie’, aldus de dankbare advocaat van IJM, nadat de zaak op 10 oktober ten einde kwam.

Nadat de meisjes tijdens een reddingsoperatie in juni 2013 waren bevrijd, zou het een slepende rechtszaak worden, waarbij hoorzittingen steeds werden verplaatst of geannuleerd. Al vroeg had IJM de daders voorgesteld schuld te bekennen in ruil voor strafvermindering, zodat de zaak snel zou kunnen worden afgehandeld.

Zo’n schuldbekentenis voor strafvermindering wordt in de Filipijnen niet veel gebruikt. Een voordeel van deze praktijk is dat slachtoffers niet hoeven te getuigen voor de rechtbank. In deze zaak hadden drie slachtoffers de moed te getuigen en vertelden over de afschuwelijke nachtmerrie waarin zij hadden geleefd, totdat de verdachten eerder deze maand uiteindelijk toch schuld bekenden.

Cultuurverandering
‘In de Filipijnen wordt deze strategie, waarbij het bekennen van schuld leidt tot het krijgen van een lagere straf, van oudsher beschouwd als een laatste redmiddel. Sinds 2015 heeft IJM Cebu aan de hand van deze strategie bijna 30 veroordelingen uitgesproken zien worden en we hopen dat deze praktijk, waarin het recht op snelle wijze voor de slachtoffers wordt gewaarborgd, zodat zij geen verder trauma oplopen en kosten en tijd bespaard worden, een cultuurverandering teweegbrengt waarin deze strategie de norm wordt. Het zou een eerste en geen laatste redmiddel moeten worden’, legt de advocaat van IJM uit.

 

'Nu kan ik de draad in mijn leven weer oppakken'

 


‘Ik ben blij dat de rechtszaak voorbij is. Nu kan ik de draad in mijn leven weer oppakken’, zegt één van de slachtoffers, nadat beide daders een gevangenisstraf van 15 jaar en een geldboete werd opgelegd. Verschillende slachtoffers hebben het nazorgprogramma van IJM, waarin ze traumagerichte therapie kregen en een beroepsopleiding werd aangeboden, zodat ze een zelfstandig leven kunnen leiden, inmiddels met succes doorlopen.

Twee slachtoffers, onder wie de 19-jarige Carolina*, wonen nog steeds in het opvanghuis. ‘Carolina is erg zelfbewust en heeft door haar deelname aan de therapiesessies heel veel copingstrategieën geleerd’, vertelt haar maatschappelijk werker van IJM. ‘Ze is enorm gegroeid. Ik ben zo trots op haar.’
Carolina was nog maar 15 jaar oud toen ze werd bevrijd, maar moedig besloot ze deel te nemen aan de rechtszaak en zich uit te spreken tegen haar uitbuiter. Ze is nu gefocust op de lessen die ze in het opvanghuis krijgt en als ze deze met succes heeft afgerond hoopt ze maatschappelijk werk te kunnen doen of een muziekbediening te krijgen. Ze zegt dat ze toegewijd is om in haar geloof te groeien en in het opvanghuis heeft ze de rol als ‘gebedsleider’ op zich genomen.
Haar maatschappelijk werker blikt terug op de groei die Carolina, na haar bevrijding, de afgelopen drie jaar heeft doorgemaakt: ‘Het is onvoorstelbaar’. Haar geloof heeft niet alleen Carolina zelf sterker gemaakt, maar ook haar maatschappelijk werker geïnspireerd, die eraan toevoegde: ‘Carolina vertelde me dat ze, na veel tijd in gebed te hebben doorgebracht en over Gods beloften had nagedacht, ervoor koos om God te vertrouwen en haar uitbuiter te vergeven.’

*een gefingeerde naam

 

Bevrijd meisjes als Carolina uit de handen van mensenhandelaren!

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden