Thailand

Thailand

HET PROBLEEM: BURGERSCHAPSREGISTRATIE, SEKSUEEL MISBRUIK VAN KINDEREN


Honderdduizenden minderheden in het noorden van Thailand worden niet erkend als Thaise burgers - hoewel deze zogenoemde bergstammen hier wel recht op hebben. Veel bergstammen wonen al generatieslang in bergachtige gebieden, lang voordat de moderne landsgrenzen werden getrokken. Er zijn wetten om de bergstammen burgerschap te geven, maar het aanvraagproces is te ingewikkeld voor mensen die in armoede leven. Zonder burgerschap worden staatlozen niet beschermd door de wet en wordt hen vaak de toegang ontzegd in ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Ook mogen zij niet buiten hun district werken of reizen. Met of zonder burgerschap lopen kinderen in Thailand groot risico seksueel te worden misbruikt.


“Ik ben niet langer bang, omdat ik nu rechten heb. Ik kan mijzelf helpen, kan werken en gaan en staan waar ik maar wil!”
–Noi,* na het ontvangen van haar Thais burgerschap


HOE IJM THAILAND MISBRUIK BESTRIJDT EN OPKOMT VOOR BURGERRECHTEN

We reizen door Thailands afgelegen gebieden om de bergstammen in het noorden te helpen bij het aanvragen van hun burgerschap, waarop zij recht hebben. We komen onvermoeibaar voor hen op om ervoor te zorgen dat hun zaken behandeld worden door de overheidsinstanties die hier verantwoordelijk voor zijn.
We bevrijden kinderen uit gevaarlijke omstandigheden waarin zij seksueel worden misbruikt. Dit doen wij door samen te werken met lokale autoriteiten. Door partnerorganisaties, families en kerken worden wij gevraagd zaken op te pakken. We zorgen ervoor dat ieder kind een veilig onderkomen krijgt.
We laten daders berechten voor seksueel geweld. We onderzoeken de zaken, helpen de Thaise politie bij de arrestatie van criminelen en ondersteunen de aanklachten tegen verkrachters en andere kindermisbruikers.
We herstellen de levens van slachtoffers door traumagerichte therapie te bieden en door families te ondersteunen, zodat de kinderen in een veilige omgeving kunnen herstellen. Ook staan we slachtoffers bij in het vertellen van de waarheid voor de rechtbank.
We versterken rechtssystemen door ambtenaren te trainen en te coachen om op te komen voor de bergstammen en kinderen te beschermen tegen seksueel geweld. We pleiten voor hervormingen in het rechtsproces om kinderen te beschermen.

 

Directeur veldkantoor Khem Saksakunmongkhon
Khem is lid van de Akha bergstam in het noorden van Thailand. Hij is de eerste uit zijn dorp die de middelbare school afrondde en advocaat werd. Khem begon in 2003 als advocaat bij IJM. In 2007 werd hij directeur van het veldkantoor.

 

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden