Pampanga

Pampanga

HET PROBLEEM: MENSENHANDEL


Na de Tweede Wereldoorlog werd de provincie Pampanga een hotspot voor de commerciële seksindustrie. Na het vertrek van twee grote Amerikaanse militaire bases werden er bordelen gesloten, maar de provincie staat nog steeds bekend als dé plek voor sekstoerisme. ’s Nachts adverteren bars, restaurants en clubs met grote neonverlichting met 'girls, girls, girls'. De Filipijnse overheid vroeg IJM een kantoor te openen in Pampanga en het model dat wij elders succesvol in het land hadden toegepast, ook hier uit te rollen, om autoriteiten te helpen mensenhandel te bestrijden. In 2013 hielpen wij bij de eerste veroordeling van een mensenhandelaar in deze regio. Mensenhandel kan plaatsvinden in een samenleving waar wetshandhavers te weinig training krijgen en er onvoldoende middelen beschikbaar zijn voor effectief onderzoek.


“Ik bad God of hij iemand wilde sturen om ons te bevrijden. Ik ben dankbaar dat dit ook gebeurde en ik nu door kan gaan met mijn studie.”
–Een slachtoffer van mensenhandel dat werd gered in PampangaHOE IJM PAMPANGA MENSENHANDEL BESTRIJDT


We bevrijden slachtoffers door bars, clubs, huizen en openbare plekken te onderzoeken waar jonge vrouwen en kinderen worden verhandeld. Ook doen we onderzoek in sloppenwijken waar kinderen worden misbruikt voor internetpornografie. We werken samen met wetshandhavers, zoals een speciale afdeling van de politie tegen mensenhandel, om reddingsoperaties uit te voeren en ervoor te zorgen dat slachtoffers goede opvang krijgen.
We laten daders berechten. We helpen politie onderzoek te doen en bewijsmateriaal te verzamelen, zodat mensenhandelaren en verkrachters worden tegengehouden. We helpen openbaar aanklagers in de rechtszaak tegen de verdachten. Veel zaken nemen twee tot vier jaar in beslag en sommige wel twee keer zo lang.
We helpen de levens van slachtoffers te herstellen door individuele behandelplannen te maken voor ieder slachtoffer. Maatschappelijk werkers van IJM helpen bij het vinden van de juiste opvanghuizen, zodat de slachtoffers terugkunnen naar school of een beroepsopleiding kunnen volgen. Ook bieden we traumagerichte therapie. Wanneer de slachtoffers terugkeren naar huis staan we hen bij. We organiseren groepsbijeenkomsten om hen verder te helpen.
We versterken rechtssystemen door trainingen en coaching te geven aan politie, rechters en partnerorganisaties die nazorg bieden.


Directeur veldkantoor Rey Bicol
Rey begon zijn werk bij IJM in 2004 als advocaat voor IJM Manila. Hij was de aanklager in de eerste zaak tegen een ambtenaar en bereikte een veroordeling. Als Legal Director leidde hij meer dan 100 zaken in verband met mensenhandel en seksueel misbruik. Toen de regering vroeg dit kantoor te openen, begon Rey als Deputy Field Office Director voordat hij in 2014 directeur van het veldkantoor werd.

 

 

 

 

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden