Kenia

Kenia

HET PROBLEEM: POLITIEGEWELD; SEKSUEEL MISBRUIK VAN KINDEREN

Gevangenissen in Kenia zitten overvol, met name ook met onschuldige gevangenen. Machtige crimininelen en corrupte autoriteiten weten dat zij ongestraft de armsten hun vrijheid kunnen afnemen. Voor corrupte en incompetente politieagenten is het gemakkelijk onschuldige mensen gevangen te zetten die geen smeergeld kunnen betalen. Zonder advocaat moeten onschuldigen soms jaren wachten op hun vrijheid. Er is nog een probleem: wanneer de politie onschuldige slachtoffers arresteert, kunnen de echte criminelen ongestoord hun gang blijven gaan. Gevolg is dat daders kinderen ongestraft kunnen misbruiken. De kinderen houden zich uit schaamte stil en hun familie verwacht niet dat zij worden geholpen door het rechtssysteem.


“Voor iedereen die voor mij gebeden heeft: dank! Uw gebeden hebben God bereikt.”
– Joseph werd 16 maanden onschuldig gevangengezet in een gevangenis in Nairobi.HOE IJM KENIA POLITIEGEWELD EN MISBRUIK BESTRIJDT

We bevrijden slachtoffers van seksueel geweld door samen te werken met lokale overheden, ziekenhuizen en leden van de gemeenschap door kinderen weg te halen uit de omgeving waar zij worden misbruikt en hen de hulp te bieden die zij nodig hebben. We onderzoeken wie er onschuldig vastzit en bieden juridische hulp om te bewijzen dat zij niets te maken hebben met de misdaden waarvan zij worden beschuldigd.
We laten daders berechten. We helpen politie en openbaar aanklagers om zaken van seksueel geweld te onderzoeken en met duidelijk bewijsmateriaal te komen in de rechtbank. We werken samen met de Keniaanse autoriteiten om zaken te beginnen tegen politieagenten die verdacht worden van misbruik en geweld.
We helpen de levens van slachtoffers te herstellen door counseling te bieden aan kinderen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. We helpen hen te getuigen van de waarheid in de rechtbank. Ook helpen we hun families om weer een goed leven op te bouwen. We bieden de families van onschuldige gevangenen tijdens en na de rechtszaak de juiste zorg.
We versterken rechtssystemen door samen te werken met de overheid om politie en aanklagers te trainen in het onderzoek doen naar en vervolgen van criminelen. Ook trainen we ziekenhuispersoneel in counseling en helpen we kerken en gemeenschappen op te komen voor de rechten van het kind.

Directeur veldkantoor Claire Wilkinson
Claire begon in 2013 bij IJM Zambia, waar zij het team leidde dat weduwen en wezen verdedigde. Daarvoor werkte zij in Rwanda, waar zij programma’s ontwikkelde om kinderen te beschermen. Claire was 11 jaar lang advocaat bij de Scottish Prosecution Service. Nu leidt zij IJM’s team van Keniaanse maatschappelijk werkers, advocaten en onderzoekers.

 

 

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden