Gulu

Gulu

HET PROBLEEM: ILLEGALE LANDONTEIGENING

Voor families die in armoede leven, is hun huis en stukje grond cruciaal om voor onderdak, voedsel en inkomen te zorgen. Maar in Uganda komt het vaak voor dat wanneer de man des huizes overlijdt, familieleden, buren of andere leden van de gemeenschap huis en bezittingen van de weduwe of wezen stelen. Een vernietigende misdaad die bekend staat als illegale landonteigening. In het noorden van Uganda is deze misdaad toegenomen door Het Verzetsleger van de Heer, dat miljoenen mensen dwong hun huis te ontvluchten. Families die na jaren in tijdelijke vluchtelingenkampen te hebben gewoond naar huis willen terugkeren, ontdekken dat hun eigendommen zijn ingepikt en worden bedreigd wanneer zij hun huis en grond terugeisen. Politie en rechtbanken zijn onvoldoende toegerust en reageren vaak te langzaam op de nood van deze slachtoffers. “Dankzij IJM kan ik mijn beide zoons elke dag weer zien. Dankzij ingrijpen van IJM zijn zij veilig en wel.”
–Benedetta kreeg haar huis dankzij IJM weer terugHOE IJM GULU ILLEGALE LANDONTEIGENING BESTRIJDT

We beschermen weduwen en wezen tegen geweld en helpen lokale leiders, politie en rechtbanken om het gestolen huis en land weer aan de kwetsbare families terug te geven. Dit kan betekenen dat vrouwen en kinderen tijdelijk moeten worden ondergebracht in een veilig onderkomen, terwijl wij het geweld proberen te stoppen. 
We werken aan de berechting van criminelen en doen dat samen met politie en openbaar aanklagers, zodat misdadigers ter verantwoording worden geroepen voor de rechtbank. Advocaten van IJM helpen bij het opbouwen van sterke zaken door bewijsmateriaal te verzamelen, waaruit blijkt dat de weduwen recht hebben op het huis en land. 
We herstellen de levens van de slachtoffers door counseling te geven en te zorgen dat kinderen terug naar school kunnen. Ook helpen wij de vrouwen een inkomen te genereren. Wanneer families eenmaal veilig zijn, bieden wij hen trainingen en middelen om hun leven weer op te bouwen. 
We versterken rechtssystemen door politie, rechtbanken en lokale autoriteiten te trainen in het beter reageren op zaken omtrent illegale landonteigening. Wij werken ook samen met media en kerken om gemeenschappen te trainen in hun rechten.

Directeur veldkantoor Will Lathrop
Will kwam in 2015 bij IJM om het team in Gulu te leiden in het opkomen voor weduwen en wezen. Voor hij aanklager werd, was hij jeugdpredikant. Hij werkte als advocaat en was gespecialiseerd in zaken van kindermisbruik in Oregon.

 

 

 

 

 

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden