Guatemala

Guatemala

HET PROBLEEM: SEKSUEEL GEWELD TEGEN KINDEREN

Ondanks de schoonheid van het land, heerst er een verborgen plaag van seksueel geweld tegen kinderen in Guatemala. In sommige buurten is 1 op de 4 tienermeisjes het slachtoffer van seksueel geweld. Veel van de kinderen die wij nu helpen, komen uit de zogenoemde “red zones”. De overheid heeft deze gebieden aangewezen als extra gevaarlijk vanwege de kans op natuurrampen, maar in dit geval zijn ze rood door het extreme geweld. Toen IJM onderzoek deed naar het openen van een kantoor, zeiden experts dat het rechtssysteem te gebroken was en dat wij de armsten nooit zouden kunnen beschermen. Tien jaar later bestaat er een sterkere wet en een operationele eenheid van de overheid tegen seksueel geweld. Het is een bewijs dat het land de misdaad serieus neemt.


“Edelachtbare, als er iets met mij of mijn familie gebeurt, komt het door deze mannen. Straf hen alstublieft voor wat zij hebben gedaan.”
–Griselda,* in haar moedige verklaring voor de rechtbank over de twee mannen die haar verkrachtten toen zij 13 jaar was.


HOE IJM GUATEMALA SEKSUEEL GEWELD BESTRIJDT

We bevrijden kinderen uit gevaarlijke situaties van seksueel geweld door samen te werken met lokale overheden. We krijgen zaken doorverwezen van de overheid, openbaar aanklagers, kerken en families. We zorgen ervoor dat ieder kind een veilig onderkomen krijgt.
We laten daders berechten.
Onderzoekers van IJM helpen de politie bij de opsporing en arrestatie van verdachten. Dit kan soms maanden of jaren duren, maar zonder de hulp van IJM is de kans groot dat zij nooit gevonden zouden worden. Advocaten van IJM helpen aanklagers bewijs te verzamelen om zo een sterke zaak op te bouwen. Ook helpen we slachtoffers bij de voorbereiding van hun verklaring voor de rechtbank.
We helpen de levens van slachtoffers te herstellen
door zowel de kinderen als hun families te ondersteunen, zodat de slachtoffers kunnen opgroeien in een veilige en stabiele omgeving. Maatschappelijk werkers van IJM en psychologen ontwikkelen persoonlijke behandelplannen voor ieder slachtoffer. Hierin is onder andere aandacht voor traumaverwerking, persoonlijke veiligheid en onderwijs.
We versterken rechtssystemen
door aanklagers, rechters en politie te trainen in hun handelen naar aanleiding van seksueel geweld tegen kinderen en hen daarbij gevoeliger te maken voor de slachtoffers. In een onderzoek naar zaken van de afgelopen vijf jaar, kwam IJM erachter dat slechts 3 van de 10 zaken onderzocht werden. IJM traint nu de nationale politie en een speciale eenheid tegen seksueel geweld in hoe zij zaken effectief kunnen onderzoeken en afhandelen.


Directeur veldkantoor Brad Twedt
Brad leidt het team in Guatemala dat - in samenwerking met overheidsinstanties - seksueel geweld tegen kinderen aanpakt. Brad was eerder twintig jaar advocaat in Chicago en kwam in 2011 bij IJM werken. Sinds 2012 is hij directeur van IJM Guatemala.


 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden