Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek

HET PROBLEEM: MENSENHANDEL

De Dominicaanse Republiek is een toeristische vakantiebestemming, bekend om haar prachtige stranden en mooie natuur - maar het is ook een hotspot voor mensenhandelaren en sekstoeristen. Mensenhandel voor de seksindustrie gebeurt in de DR vooral op openbare gelegenheden. Klanten kunnen gemakkelijk aan meisjes en kinderen komen via jonge mannen die werken als pooier of taxichauffeur. In 2003 nam de DR haar eerste wetten tegen mensenhandel aan. Drie jaar later lanceerde de overheid een landelijke campagne om de handel in kinderen aan te pakken. Tien jaar na de nieuwe wet, zijn slechts 6 mensenhandelaren veroordeeld. Autoriteiten willen wel iets doen, maar hebben meer ondersteuning nodig om de wetten toe te passen teneinde kinderen te bevrijden en daders vast te zetten. 

 


“Inwoners van de DR weten dat mensenhandel een groot probleem is...ons werk zal grote veranderingen teweegbrengen. We kunnen een eind maken aan deze misdaad.”
–Jessica Ortiz, Directeur van ons casework

HOE IJM DOMINICAANSE REPUBLIEK MENSENHANDEL BESTRIJDT

We bevrijden slachtoffers door mensenhandel op te sporen en de misdaad te rapporteren aan de openbaar aanklagers en de Dominicaanse politie. We helpen de autoriteiten bij reddingsoperaties, bieden ondersteuning aan de slachtoffers en zorgen ervoor dat zij naar een veilige plek worden gebracht.
We laten daders berechten. IJM helpt het openbaar ministerie verdachten te vinden en te arresteren en helpt advocaten bewijsmateriaal te verzamelen om een sterke zaak tegen de verdachten op te kunnen bouwen. We helpen slachtoffers die ervoor kiezen tegen de verdachten te getuigen om zich voor te bereiden op hun rol in de rechtbank.
We herstellen de levens van de slachtoffers door overheidsinstanties toe te rusten en lokale NGO’s te trainen om kwalitatief goede nazorg te bieden. IJM ontwikkelt nazorgplannen voor ieder slachtoffer, gericht op traumaverwerking, fysieke gezondheid, persoonlijke veiligheid en de uiteindelijke terugkeer in hun gemeenschap.
We versterken rechtssystemen door strategieën te ontwikkelen die het rechtssysteem - de politie, rechtbanken en sociale instellingen - verbeteren, zodat zij de kinderen kunnen beschermen tegen mensenhandel, en niet slechts diegenen die door IJM worden geholpen.

Directeur veldkantoor Fernando Rodriguez
Fernando leidt het team in Latijns-Amerika in de strijd tegen mensenhandel, in samenwerking met lokale autoriteiten. In 2010 begon Fernando bij IJM als directeur van ons veldkantoor in Bolivia. Daar leidde hij het team dat opkomt voor kinderen die seksueel zijn misbruikt. Voor zijn werk bij IJM was Fernando advocaat in Texas.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden