Chennai

Chennai

HET PROBLEEM: MODERNE SLAVERNIJ

Chennai is een van de oudste havensteden in het zuiden van India. Nieuwe banen in de technologie bieden veel kansen aan de stad, die zo'n 4.9 miljoen inwoners telt. Maar net buiten de stad worden complete families gedwongen als slaven te werken in boerderijen, steen- en rijstfabrieken. De eigenaren van de bedrijven misleiden, misbruiken en vernederen kinderen, vrouwen en mannen. De slachtoffers worden soms generatieslang vastgehouden. We hebben uitgehongerde slaven ontmoet die in elkaar zijn geslagen, door bendes zijn verkracht en in kleine ruimten werden opgesloten, nadat zij probeerden te ontsnappen. Volgens de wet is slavernij duidelijk verboden in India, maar de wet wordt niet gehandhaafd. Slechts weinig slavenhouders worden veroordeeld en de straffen die ze krijgen, hebben nauwelijks iets te betekenen.


“Toen ik nog vastzat in de rijstfabriek, wist ik niet dat ik moedig kon zijn. Nu durf ik voor mijn rechten op te komen.”
Suguna (links) werd bevrijd uit slavernij


HOE IJM CHENNAI MODERNE SLAVERNIJ BESTRIJDT

We bevrijden kinderen en families uit slavernij door onderzoek te doen naar de bedrijven en boerderijen waar zij worden vastgehouden. In samenwerking met lokale autoriteiten gaan we het terrein op, ondervragen de slachtoffers en zorgen ervoor dat de slachtoffers overeenkomstig de wet vrijkomen. 
Daders worden aangeklaagd en ter verantwoording geroepen voor de rechtbank. We geven advies aan ambtenaren hoe zij ervoor kunnen zorgen dat bevrijde slaven veilig blijven en niet worden bedreigd. Openbaar aanklagers helpen wij de aanklacht in te dienen en recht te halen in de lokale rechtbank. We helpen bij het verzamelen van bewijsmateriaal, het bestuderen van bestaande wetten en getuigenverklaringen van de slachtoffers. 
We bieden slachtoffers een nazorgprogramma aan van twee jaar, ontwikkeld door onze maatschapppelijk werkers. We beginnen met een vrijheidstraining van drie dagen. Hierin leren we alledaagse vaardigheden aan. Maatschappelijk werkers bieden vervolgens counseling, maandelijkse meetings en huisbezoeken aan. Ook helpen we de families bij praktische zaken, zoals het openen van een bankrekening en het kopen van een huis. Volwassenen helpen weeen baan te vinden en we zorgen dat de kinderen naar school kunnen.  
We versterken rechtssystemen door trainingen te geven aan regeringsmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor de strijd tegen slavernij. Ons huidige project waarmee wij systemen willen veranderen, startte in 2013. We rusten politie en juristen toe voor hun rol in de rechtszaken aangaande moderne slavernij.


Directeur veldkantoor Andrey Sawchenko
Andrey ging in 2004 voor IJM aan de slag door een team in Thailand te leiden in de strijd tegen mensenhandel. Tussen 2007 en 2014 leidde Andrey IJM’s werk in Cebu, de Filipijnen. Na vier jaar strijd, in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten, wees onderzoek uit dat 79% minder kinderen tot prostitutie werd gedwongen in de seksindustrie van Cebu. Andrey verhuisde in 2015 met zijn gezin naar India.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden