Cebu

Cebu

HET PROBLEEM: MENSENHANDEL VOOR CYBERSEKS


Mensenhandel voor cyberseks is een vorm van moderne slavernij die niet mogelijk was vóór het digitale tijdperk. Mensenhandel voor doeleinden van cyberseks is het livestreamen van seksueel (kinder)misbruik via internet, opgezet door volwassenen die online betalingen ontvangen van pedofielen uit de hele wereld.

De Filipijnse overheid heeft, sinds IJM zich in 2006 in Cebu vestigde, grote vooruitgang geboekt in haar strijd tegen gedwongen prostitutie. Een onafhankelijk onderzoek, in opdracht van IJM, toonde aan dat 79% minder kinderen op straat en in bars tot prostitutie werd gedwongen in de gebieden waar IJM vier jaar lang met de autoriteiten samenwerkte. Nu hebben rechtshandhavers gespecialiseerde training nodig om kinderen te bevrijden uit de cyberseksindustrie. Daarnaast hebben bevrijde slachtoffers speciale nazorg nodig die hen op de lange termijn ondersteunt.“Vechten tegen het kwaad dat de cyberseksindustrie vandaag de dag aanricht, is een zeer moeilijke taak, niet alleen omdat er jacht wordt gemaakt op jonge kinderen, maar vooral omdat zij in hun eigen huis gevangenzitten.”
–Politie-inspecteur in Cebu

HOE IJM CEBU MENSENHANDEL VOOR CYBERSEKS BESTRIJDT

We helpen slachtoffers door de Filipijnse autoriteiten en internationale rechtshandhavingsinstanties bij te staan met de opsporing en bevrijding van kinderen, die door mensen worden gedwongen seksuele handelingen te verrichten voor online (live)streaming.
We laten daders berechten. We helpen de politie bij het doen van onderzoek en het verzamelen van bewijsmateriaal, zodat criminelen, die kinderen voor de webcam uitbuiten en hiervan financieel profiteren, worden opgepakt. We staan openbaar aanklagers juridisch bij tijdens de vervolging van de daders, zodat er een einde komt aan straffeloosheid en andere criminelen worden afgeschrikt.
We herstellen de levens van slachtoffers door voor elk kind individuele behandelplannen op te stellen. Slachtoffers van uitbuiting voor cyberseksdoeleinden hebben unieke behoeften, zijn vaak erg jong en het zijn vaker jongens dan in geval van uitbuiting op straat of in bars. Veel slachtoffers moeten eerst een tijd in een opvanghuis blijven, voordat ze terug naar huis kunnen gaan. Naast het bieden van zorg en therapie, ontwikkelt en optimaliseert IJM ook nieuwe tools voor opvanghuizen die slachtoffers van de cyberseksindustrie behandelen.
We versterken rechtssystemen door rechtshandhavers en rechtbankmedewerkers te trainen en samenwerkingen aan te gaan met instellingen die nazorg verlenen aan slachtoffers.Directeur veldkantoor John Tanagho
John werkt sinds september 2014 als directeur voor IJM Cebu. Onder zijn leiding heeft IJM de autoriteiten geholpen met de bevrijding van 83 slachtoffers van gedwongen prostitutie en de veroordeling van 46 daders. In de loop der tijd is zijn team zich meer gaan richten op de aanpak van mensenhandel voor cyberseks. John was voorheen advocaat in Chicago. Momenteel woont hij met zijn familie op de Filipijnen.

 

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden