Cambodja

Cambodja

HET PROBLEEM: ARBEIDSSLAVERNIJ

Moderne slavernij in Zuidoost-Azië en het gebruik van slavenarbeid in productieketens halen wereldwijd de voorpagina. In het hart van deze regio ligt Cambodja, een bron, doorvoerland en bestemming van arbeidsslavernij. Met name arme arbeidsmigranten zijn voor verschillende industrieën, zoals de visserij, huishoudbaantjes en bedelarij, uitermate kwetsbaar. Er zijn nog geen betrouwbare onderzoeken gepubliceerd die patronen van arbeidsslavernij in Cambodja tot in detail beschrijven, maar er zijn veel gevallen gemeld binnen de bouwsector, landbouw en verschillende fabrieken.

Nadat we meer dan tien jaar succesvol strijd hebben gevoerd tegen uitbuiting van kinderen in de seksindustrie, is IJM in 2016 gestart met de strijd tegen arbeidsslavernij – binnen het land en over landsgrenzen heen. 
 

 

Gerechtigheid voor de armen is mogelijk
Toen IJM begin 2000 haar eerste operatie in Cambodja uitvoerde, was uitbuiting van kinderen in de seksindustrie een ware epidemie. Na tien jaar samenwerken met lokale autoriteiten en NGO’s, hebben we een inspirerende verbetering binnen de overheid waargenomen met betrekking tot de aanpak van dit misdrijf. Hierdoor heeft er een drastische vermindering plaatsgevonden van het aantal kinderen dat wordt uitgebuit in de seksindustrie.

De progressie die we in Cambodja hebben geboekt laat zien dat gerechtigheid voor de armen mogelijk is wanneer je investeert in de verbetering van het publieke rechtssysteem.

 

HOE IJM CAMBODJA ARBEIDSSLAVERNIJ BESTRIJDT

We helpen slachtoffers door samen te werken met lokale autoriteiten om kinderen en volwassenen, die in Cambodja worden uitgebuit of over landsgrenzen zijn verhandeld, op te sporen en te bevrijden.
We laten daders berechten door aanklachten in te dienen tegen mensenhandelaars, slavenhouders en criminelen die zich bezighouden met het rekruteren, herbergen of verkopen van kinderen, vrouwen of mannen voor doeleinden van arbeidsslavernij.
We herstellen de levens van slachtoffers door individuele behandelplannen op te stellen en samen te werken met organisaties in Cambodja die traumagerichte therapie, een veilig onderkomen en beroepstrainingen kunnen bieden.
We versterken rechtssystemen door workshops aangaande mensenhandel te geven aan overheidsmedewerkers en maatschappelijke instellingen. We zullen helpen bij het geven van trainingen aan de Nationale Politie, zodat rechtshandhavers in Cambodja toegerust zijn met de juiste training en middelen om arbeidsslavernij aan te pakken.

 

 

Directeur veldkantoor Peter Williams
Peter begon in 2010 bij IJM. Hij had een achtergrond als aanklager. Onder zijn leiding hielp IJM Bangalore bij de bevrijding van meer dan 1.000 slaven en trainde meer dan 2.000 agenten en ambtenaren. Peter en zijn vrouw verhuisden in 2016 naar Cambodja.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden