Dromen

05 juli 2013

“Grote veranderingen beginnen niet bij een droom, maar bij het besef dat de huidige situatie niet langer kan.” Deze zin las ik in het boek ‘De volgende 30 jaar’ (geschreven door Henk Jan Kamsteeg, juist ja, die). Ik kreeg dit boek heel toepasselijk van mijn attente collega’s voor mijn 30ste verjaardag vorige week - hoewel het voor iedereen interessant is om te lezen. Het daagt je namelijk uit om na te denken over hoe jij wilt dat je toekomst eruit ziet. Bill Hybels schreef: “Overschat niet wat je in een dag tijd kunt doen, maar onderschat niet wat je in 5 jaar tijd kunt doen.” Laat staan wat we in 30 jaar kunnen doen, of in onze tijd!

Ik kan hier in mijn eentje over dromen, nog leuker is het om met anderen hierover te fantaseren. Zo deden wij dit pas met ons team. Eén van onze dromen was om slavernij afgeschaft te zien worden in onze tijd. Een fantasie? Of een ideaal dat we nastreven?

Idealisten streven naar een betere wereld, het zijn dromers. Maar proberen we onze maatschappij niet op te bouwen op idealen? Wie weet liggen idealen en dromen dicht bij elkaar en kunnen we ze werkelijkheid zien worden als we er maar met elkaar hard genoeg in geloven.

Mijn manco is dat ik vaak weinig motivatie kan opbrengen voor zaken waarvan ik niet zeker weet of ze effect hebben of dat het ertoe doet. Het feit dat ik me vol inzet om mensen bevrijd te zien worden uit slavernij, betekent dat ik hier ook echt in geloof. Ik ben ervan overtuigd dat we slavernij in onze tijd kunnen afschaffen.

Wanneer we verhalen horen van gezinnen die als slaven in varkensstallen worden gehouden, wanneer we de gezichten zien van meisjes die in kleine kamers worden opgesloten om dag aan dag verkracht te worden, zien we een situatie die niet langer kan.

Mensen die voor het eerst horen over moderne slavernij reageren vaak verontwaardigd. Om daarna meteen in actie te willen komen. Eén van de dingen die we kunnen doen is onze stem laten horen. Net zoals idealisten als Martin Luther King en William Wilberforce. “We kunnen slavernij afschaffen. De wetten zijn er. Internationale organisaties staan klaar. Er gebeurt echter niets, als de gemeenschap geen actie verlangt” (Kevin Bales).

Idealist zijn is zo gek nog niet. Het zijn de idealisten die geschiedenis hebben geschreven.

 

Caroly Houmes

Directeur

blogs van Caroly Houmes
comments powered by Disqus

Realisatie: WebNL | Copyright 2018 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden